Amíg a vaddisznó bordák ízvilága közelebb áll a szokásos sertéshúsokéhoz, mint mondjuk a vaddisznó lapocka vagy karaj, addig tökéletes párosítást alkothatnak egy-egy igazi vadétel alapkoncepciójaként.
Most egy rozmaringos-borókás bedörzsöléssel készült, sült fügével, édes burgonyamártással és bacon chipssel tálalt vaddisznó borda elkészítését mutatjuk be Nektek.
Hozzávalók:
A fűszercsomaghoz:
- 1 evőkanál borókabogyó
- 13 g rozmaring levél
- só
A sült fügéhez, ill baconhöz:
- vegyesen, zöld és fekete füge szártalanítva és félbevágva
- 1 db édes hagyma, szeletelve
- bacon szeletek
- kevés oliva olaj
Az édesburgonya püréhez:
- édesburgonya
- só
Opcionális:
- ehető virágok
Elkészítés:
- a sütőt előmelegítjük 220 fokra
- a bordát felvágjuk minden második csont mentén úgy, h mindkét oldalon maradjon hús, a csontok végeit megtisztítjuk, majd bedörzsöljük a borókás-rozmaringos fűszerkeverékkel
- a fügét, a hagymát és a bacont kevés oliván sütőlappal borított sütőtálba helyezzük, 15-20 percig karamellizáljuk a sütőben
- a megtisztított édesburgonya szeleteket sós vízben megfőzzük, ízlés szerint sózzuk, ha szükséges plusszban, majd pürésítjük
- forró, olajozott serpenyőben megkérgezzük a bordákat, először a húsosabb, zsírosabb oldalát, majd, ha az már szépen megbarnult, a csontosabb oldalát is, minden oldalát ugyanígy, amíg szépen egyöntetűvé nem válik
- hőálló sütőedényben, csontokkal lefelé ( a csontok úgy fognak viselkedni, mint egy természetes sütőrács) alacsony hőmérsékleten sütjük
- tálalás előtt 10 percig nyugodtan pihentessük lefedve a szeleteket
- ízlés szerint tálaljuk