Amíg a vaddisznó bordák ízvilága közelebb áll a szokásos sertéshúsokéhoz, mint mondjuk a vaddisznó lapocka vagy karaj, addig tökéletes párosítást alkothatnak egy-egy igazi vadétel alapkoncepciójaként.

Most egy rozmaringos-borókás bedörzsöléssel készült, sült fügével, édes burgonyamártással és bacon chipssel tálalt vaddisznó borda elkészítését mutatjuk be Nektek.

Hozzávalók:

A fűszercsomaghoz:

  • 1 evőkanál borókabogyó
  • 13 g rozmaring levél

A sült fügéhez, ill baconhöz:

  • vegyesen, zöld és fekete füge szártalanítva és félbevágva
  • 1 db édes hagyma, szeletelve
  • bacon szeletek
  • kevés oliva olaj

Az édesburgonya püréhez:

  • édesburgonya

Opcionális:

  • ehető virágok

Elkészítés:

  • a sütőt előmelegítjük 220 fokra
  • a bordát felvágjuk minden második csont mentén úgy, h mindkét oldalon maradjon hús, a csontok végeit megtisztítjuk, majd bedörzsöljük a borókás-rozmaringos fűszerkeverékkel
  • a fügét, a hagymát és a bacont kevés oliván sütőlappal borított sütőtálba helyezzük, 15-20 percig karamellizáljuk a sütőben
  • a megtisztított édesburgonya szeleteket sós vízben megfőzzük, ízlés szerint sózzuk, ha szükséges plusszban, majd pürésítjük
  • forró, olajozott serpenyőben megkérgezzük a bordákat, először a húsosabb, zsírosabb oldalát, majd, ha az már szépen megbarnult, a csontosabb oldalát is, minden oldalát ugyanígy, amíg szépen egyöntetűvé nem válik
  • hőálló sütőedényben, csontokkal lefelé ( a csontok úgy fognak viselkedni, mint egy természetes sütőrács) alacsony hőmérsékleten sütjük
  • tálalás előtt 10 percig nyugodtan pihentessük lefedve a szeleteket
  • ízlés szerint tálaljuk