Ha már eleged van a vad pörkölt és társai hagyományos kombókból, válassz egy kicsit lágyabb, ám de annál izgalmasabb kompozíciót. Ígérjük, nem fogsz csalódni!

Hozzávalók:

  • szarvas bélszín
  • 2 + 1 evőkanál sózatlan vaj
  • 1 evőkanál canola hőolaj
  • ½ csésze csirkehús
  • ¼ pohár vörösbor
  • ½ teáskanál Sherry ecet

  • (választható még köretnek, ill. díszítésnek friss borsóhajtások, ill akár zsenge cukorborsó)

Burgonyás gnocchi:

  • kb ½ kg burgonya
  • ½ csésze liszt
  • 3 tojássárgája
  • 1 teáskanál só

Plusz: mandula, petrezselyem és Salsa Verde

Elkészítés:

Burgonyás Gnocchi:

Előmelegített sütőben, az előzetesen villával megszurkált krumplikat, héjában megsütjük. Ha átsültek, megvárjuk, amíg kihűlnek, majd eltávolítjuk a héjukat. Krumplinyomó segítségével átfuttatjuk a krumplikat, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a sót. Folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a lisztet. Az így kapott tésztát öntsük egy előzetesen kilisztezett hengerformába. Szeleteljük kb ujjnyi vastag szeletekre, pótolva a szükséges lisztet, amit még felvesz a tészta, hogy megmaradjon a formája. Felforralt, sós vízben főzzük ki a gombócokat, ügyelve, hogy mind megfőjön (kb amíg fel nem jönnek a víz felszínére). Egyesével, óvatosan szedjük ki őket.
Egy serpenyőben vajat olvasztunk, majd hozzáadjuk a kifőtt gombócokat. Pirosra pirítjuk mindkét oldalukat és picit megsózzuk.

Bélszín:

Az előzetesen lehártyázott, megtisztított bélszínt kereszthurkolásokkal, feszesen összekötjük, hogy a húst minél jobban tömöríteni tudjuk. Az összekötözött húst forró olajozott serpenyőbe helyezzük és minden oldalról 125-130 belső hőmérsékletűre sütjük. Ha nincs maghőmérőd, kérgezd meg a hús minden oldalát és rakd sütőbe 200fokra, amíg át nem sül. A sütőből kivéve, eltávolítjuk a húsról madzagot és kicsit pihentetjük.
Készítsük el a mártást: abba a serpenyőbe, amiben sütöttük a bélszínt beleöntkük az alaplevet és a vörösbort. Hozzárakjuk a hús szeleteket is és pároljuk, amíg ¼ részig elfő. Levesszük a serpenyőt a hőről, és beleforgatjuk a maradék vajat és a sherry ecetet.

Opcionális – Salsa Verde
vagy megvesszük készen a boltban, vagy íme a recept J

  • ½ csésze friss petrezselyem szárral
  • ¼ csésze friss koriander szárral
  • csípős vörös chilei pelyhek
  • 1 teáskanál mazsola
  • 1 teáskanál Sherry ecet
  • 6 Mandula
  • ¼ teáskanál szardella paszta
  • ½ csésze + 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál citrom olívaolaj
  • ső és bors ízlés szerint

Az összetevőket vagy botmixerrel vagy smoothie makerbe helyezzük és összeturmixoljuk. Az így kapott  salsa verdét öntsük egy szűrőbe, fenntartva mind a mártást, mind a kiszűrt olajat.

Tálalás:

A bélszínt medálokra szeleteljük és minden egyes párna gombócra egy-egy bélszín medált helyezünk. A serpenyőben lévő mártással és a salsa verdével díszítjük.