előkészítés: 10 perc, sütési idő: 25 perc
Hozzávalók
A vörösboros csokoládé szószhoz:
- 3 evőkanál vaj
- 2 közepes mogyoróhagyma, durvára vágva
- 2 gerezd fokhagyma, durvára vágva
- 1 szár rozmaring
- másfél pohár vörösbor (Syrah)
- 1 teáskanál zúzott színes bors
- 4 csésze alaplé
- negyed csésze étcsokoládé, reszelt vagy apróra vágott (70% legalább)
A bélszínhez:
- 4 szelet bélszín vagy 20-25grammos szeletekhez számolva vagy egészben
- kevés oliva olaj
- kevés vaj
- só, bors
Elkészítés
Szósz:
- A fokhagymát, a rozmaringot és a borsot a vajon üvegesre párolt zúzott hagymához adjuk, amíg a mogyoróhagyma megpuhul, de nem kezd el karamellizálódni
- hozzáadjuk a vörösbort és addig pároljuk, amíg majdnem teljesen elpárolog
- hozzáadjuk az alaplevet és kb 20 percig pároljuk, addig amíg kb szószos állagúvá válik
Bélszín:
- sütés előtt legalább 1 – fél órával vegyük ki a bélszínt a hűtőből, hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen
- ízlés szerint sózzuk, borsozzuk
- közepes méretű serpenyőben az olajat felhevítjük és a szeleteket oldalanként, vastagságuktól függően, illetve, hogy mennyire szeretjük átsütve, 1-2 percig sütjük
- ha körbesütöttük a húst, adjuk hozzá a vajat –ezzel is átsütve, kellemes barnás csillogó árnyalata és kellemes ízvilágot szerezve a húsnak
- A zúzott csokoládét keverjük a meleg mártásba, ügyelve, h ne forrjon fel
- a mártást a steak mellé, de ízlésesen nyakon öntve is tálalhatjuk