előkészítés: 10 perc, sütési idő: 25 perc

Hozzávalók

A vörösboros csokoládé szószhoz:

  • 3 evőkanál vaj
  • 2 közepes mogyoróhagyma, durvára vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, durvára vágva
  • 1 szár rozmaring
  • másfél pohár vörösbor (Syrah)
  • 1 teáskanál zúzott színes bors
  • 4 csésze alaplé
  • negyed csésze étcsokoládé, reszelt vagy apróra vágott (70% legalább)

 

A bélszínhez:

  • 4 szelet bélszín vagy 20-25grammos szeletekhez számolva vagy egészben
  • kevés oliva olaj
  • kevés vaj
  • só, bors

 

Elkészítés

Szósz:

  • A fokhagymát, a rozmaringot és a borsot a vajon üvegesre párolt zúzott hagymához adjuk, amíg a mogyoróhagyma megpuhul, de nem kezd el karamellizálódni
  • hozzáadjuk a vörösbort és addig pároljuk, amíg majdnem teljesen elpárolog
  • hozzáadjuk az alaplevet és kb 20 percig pároljuk, addig amíg kb szószos állagúvá válik

 

Bélszín:

  • sütés előtt legalább 1 – fél órával vegyük ki a bélszínt a hűtőből, hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen
  • ízlés szerint sózzuk, borsozzuk
  • közepes méretű serpenyőben az olajat felhevítjük és a szeleteket oldalanként, vastagságuktól függően, illetve, hogy mennyire szeretjük átsütve, 1-2 percig sütjük
  • ha körbesütöttük a húst, adjuk hozzá a vajat –ezzel is átsütve, kellemes barnás csillogó árnyalata és kellemes ízvilágot szerezve a húsnak
  • A zúzott csokoládét keverjük a meleg mártásba, ügyelve, h ne forrjon fel
  • a mártást a steak mellé, de ízlésesen nyakon öntve is tálalhatjuk